Amaç
Katılımcıların; Avrupa Birliği Teknik Mevzuatı ve AB Mevzuatının Türkiye ye yansımaları, Makine Emniyeti Yönetmeliğinin gereklilikleri konusunda bilgi edinmelerini, Güvenli Makine Tasarımı, Makinalarda CE İşaretleme Süreci ve işletmelerinde kullanımda olan makinalardaki tehlikeleri analiz edebilme, riskleri değerlendirme, riskleri azaltma, güvenlik seviyelerinin yükseltilmesi konusunda bilgi ve beceri elde etmelerini sağlamaktır.
Eğitimin Hedefi:
Katılımcılar:
1. Ürünlere İlişkin Avrupa Birliği Teknik mevzuatı ve 4703 Sayılı, Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun hakkında bilgi edinecekler,
2. Makine Emniyeti Yönetmeliği ve makinelerde uygunluk değerlendirme süreci hakkında bilgi edinecekler, (makinanın piyasaya çıkarılması, hizmete alınması için prosedürler)
3. Makinalarda Temel Sağlık ve Güvenlik Gerekliliklerini tanımlayabilecekler,
4. Makine ve iş ekipmanlarında tasarım, kullanım ve bakım için mevzuat gereksinimlerini tanımlayacaklar,
5. Makinalarla ilgili standartlar ve standartların uygulanması konusunda bilgi sahibi olacaklar,
6. İşletmelerine alınacak yeni makinalarda, işletmelerinde imal ettikleri makinalar ve makinalarda yapılan değişiklik süreçlerinde izlenecek yöntemler hakkında bilgi edinecekler,
7. Makinalarda tehlikeleri analiz edebilme konusunda bilgi ve beceri kazanacaklar,(Uluslararası ISO 12100 Standardı ve iyi uygulamaya göre Risk Değerlendirmesi)
8. Makinalarda risk değerlendirme metotlarını kavrayıp, riskleri değerlendirme konusunda bilgi ve beceri kazanacaklar,
9. Makinalarda risk azaltma hiyerarşisi konusunda bilgi sahibi olacaklar,
10. Makine koruyucuları ve koruma sistemleri hakkında bilgi sahibi olacaklar, (Mekanik Koruyucular, Emniyet Ekipmanları ve Elektriksel Emniyet)
11. Fonsiyonel Emniyet Kontrol Sistemleri ISO 13849 ve IEC 62061 Standartları uygulama örnekleri
12. Kullanma talimatları, uyarı ve ikaz işaretlerinin tasarımı konusunda bilgi edineceklerdir.
Kimler Katılmalı: Yöneticiler, mühendisler, iş güvenliği uzmanları, makine tasarımcıları ve makine satın alma sorumluları
Eğitim Süresi : 2 gün
Gruplar, eğitimde uygulama yapılacağından 20 kişiyi geçmemelidir.
Eğitimcinin Özgeçmişi
Eğitmen: Ali TURAN
Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Makine Mühendisliği Bölümünü 1976 yılında bitirdi. 30 yılın üzerinde şantiye şefliği, atölye mühendisliği, etüt proje, mekanizasyon mühendisliği, eğitim planlama ve iş güvenliği başmühendisliği görevlerini yürüttü.
Makine Güvenliği ve makinaların güvenlik seviyelerinin yükseltilmesi konularında Avrupa Birliği Makine Komitesi üyelerinden eğitim aldı. Uluslararası geçerliliği olan ‘CMSE® Certified Machinery Safety Expert’ belgesine sahiptir.
Makinalarda Risk Değerlendirme, CE markalama ve teknik dosya hazırlama konularında eğitim ve danışmanlık hizmetleri verdi.
Türkiye de ilk 500 e giren bir çok kuruluşta eğitim verdi danışmanlık yaptı. İş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının eğitimi ve yetiştirilmeleri süreçlerinde bulundu. 10.000 nin üzerinde yönetici ve çalışana iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim verdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ve İş yeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı Eğitici belgelerine sahiptir.
Halen Kurucusu bulunduğu ETKİ İş Sağlığı ve Güvenliği Mühendislik Kalite firmasında genel müdürlük görevini yürütmektedir.